Vogelweh Elementary School has a flexible building concept that enables it to adapt quickly to the latest teaching and learning requirements. 
Source: Baurconsult
Building construction
American-style learning
100%
Completed
Germany

Vogelweh Elementary School Kaiserslautern

Issue 174/2019
Author Elke Kleres / Hubert Ackermann

The school was built by PORR subsidiary BBGS, at a cost of EUR 28.5 million, as part of a school-building Programme by the American Armed Forces in Europe.

When building the Elementary School, both US and EU standards had to be taken into account. Flexibility and accessibility were also required, along with high security and sustainability requirements.

Project data
  • Employer
    Landesbetrieb Liegenschafts- und Baubetreuung Rheinland-Pfalz LBB, Trier branch
  • Contractor
    Neubau VOES consortium: BBGS GmbH, Mickan General-Baugesellschaft mbH & Co. KG and Steffensky & Ringle Bau GmbH
  • Order type
    Main contractor
  • Project type
    Building construction . Public buildings
  • Project scope
    Construction of a two-storey school complex with additional safety and sustainability requirements
  • Order volume
    28.5 million euros
  • Construction start
    09/2016
  • Construction end
    08/2019
Download printversion

Overview

Vogelweh Elementary School was built by a consortium under the technical lead of PORR subsidiary BBGS. The 52,000m² site is located within the US-owned ‘Vogelweh Housing’ estate in the south-west of Kaiserslautern. The school is accessible throughout and will be attended by 655 students aged 2-12, of whom 25% are special needs students. The flexible building concept allows for different learning styles and varied class sizes.

The covered main entrance to the two-storey school complex.
Source: BBGS GmbH
The covered main entrance to the two-storey school complex. Source: BBGS GmbH
The covered main entrance to the two-storey school complex.
Source: BBGS GmbH

Preparations

BBGS began work in September 2016 with the earthworks. The terrain modelling involved shifting more than 200,000 tonnes of soil. Some 124,000 tonnes of partially contaminated earth were removed and disposed of; the remaining 76,000 tonnes were used for landscaping the new site.

Since the customer places a great deal of value on sustainability, we worked with regionally-sourced building materials with a high proportion of recycled material. The reinforced concrete used contained over 97% waste material.
Hubert Ackermann
Site manager, BBGS

Safety and sustainability

To keep damage to a minimum in the event of an attack, the US military has high security requirements for its buildings. For this reason, the buildings are mostly monolithic reinforced concrete structures. Glass facades and windows are reinforced with steel structures and have a special triple-layer safety glazing. All ceiling suspensions are double-secured.

In order to meet the high security requirements, the school was built almost entirely using a monolithic construction technique. Source: BBGS GmbH
In order to meet the high security requirements, the school was built almost entirely using a monolithic construction technique. Source: BBGS GmbH
In order to meet the high security requirements, the school was built almost entirely using a monolithic construction technique. Source: BBGS GmbH

In addition to security, the US military also places considerable emphasis on sustainability – this applies to construction of the building as well as during operation. The school was built from primarily regionally-sourced building materials with a high proportion of recycled material. For example, the reinforced concrete contained over 97% waste material. Light coloured materials were used for the outdoor areas and roof covering, in order to reflect as much sunlight as possible.

Surface water is collected in sunken buffer storage systems, specifically, swales, which slow down rainwater runoff to avoid flooding neighbouring land. Rainwater from the roof is stored in four 5m³ tanks and used to water the gardens. Green roofs also contribute to water management and improve the microclimate. The project aims to achieve a Silver LEED certification.

A wind turbine with solar panels supplies clean energy and provides the students with an example of regenerative energy.
Source: BBGS GmbH
A wind turbine with solar panels supplies clean energy and provides the students with an example of regenerative energy. Source: BBGS GmbH
A wind turbine with solar panels supplies clean energy and provides the students with an example of regenerative energy.
Source: BBGS GmbH

The building concept

The core of the school building is the “Commons”, a large communal area at the centre of the school complex which serves as a kind of hub connected to all the main areas of the building. The main entrance is located on the north-east side of the building and access checks will be carried out here.

It is flanked by the administrative area and information centre. The glass-fronted north-west facade of the commons hall opens into the school’s outdoor courtyard, with access to an outdoor “green classroom” in the style of an amphitheatre.

A vestibule in the façade, located next to the break hall, can be used as a direct entrance to the commons area for external events.

The “Commons” at the heart of the complex is the building’s connecting hub. Source: BBGS GmbH
The “Commons” at the heart of the complex is the building’s connecting hub. Source: BBGS GmbH
The “Commons” at the heart of the complex is the building’s connecting hub. Source: BBGS GmbH
The formwork for the curved stage tower in the communal area required considerable manual skill.
Hubert Ackermann
Site manager, BBGS

The auxiliary campus buildings, called “Neighborhoods”, follow a similar construction to the main building. Individual study studios are grouped around a communal connecting area that serves as a multifunctional space. An open, flexible construction method with mobile separating walls means that the study studios can be arbitrarily extended into the hub.

There are also group areas and individual rooms. Art and music each have their own blocks linked to the outdoor area. A large gym is available for physical education, with pitch markings for a variety of sports. A large kitchen built to US hygiene standards ensures that students will not go hungry.

Learning tools have been integrated into the furnishings: the flooring in the hub includes maps of the continents, and a world map is integrated into the commons area. Stairs are labelled with numbers and the notes of the US national anthem are recessed into the music room. Another learning tool is a number of ceiling panels made of acrylic glass, through which students can observe the inner life of the ceiling cavity.

Learning tools have been incorporated throughout the building, from country maps laid into the floor to numbered stairs for the smallest scholars.
Source: BBGS GmbH
Learning tools have been incorporated throughout the building, from country maps laid into the floor to numbered stairs for the smallest scholars. Source: BBGS GmbH
Learning tools have been incorporated throughout the building, from country maps laid into the floor to numbered stairs for the smallest scholars.
Source: BBGS GmbH

Construction challenge

A highlight from a construction point of view is the stage tower integrated into the communal area. The formwork for the curved tower has an inclined upper edge that required particular manual skill. The interior and external facades were clad with clay tiles. This rounded arrangement is unique in Germany and required a special building permit.

The stage tower has a curved reinforced concrete wall that was a significant challenge to build.
Source: BBGS GmbH
The stage tower has a curved reinforced concrete wall that was a significant challenge to build. Source: BBGS GmbH
The stage tower has a curved reinforced concrete wall that was a significant challenge to build.
Source: BBGS GmbH

Summary

PORR subsidiary BBGS acted as technical lead for a consortium that has built a school complex with a gross floor area of 15,500m², during a construction period of three years. More than 160 tonnes of steel, almost 10,000m³ of concrete and around 1,300 tonnes of reinforced concrete went into the building.

Technical data

52,000m²
Plot area
  • Soil moved
    75,000t
  • Soil removed
    124,000t
  • Parking spots
    161
  • Asphalt road
    2,580m²
  • Concrete road
    3,200m²
  • Concrete paving
    4,300m²
  • Playing field
    540m²
  • School garden
    150m²
  • Gross floor area
    15,500m²
  • Steel incorporated in superstructure
    165.5t
  • Concrete incorporated (building)
    9,846m³
  • Reinforced concrete incorporated (building)
    1,285t

More projects

Exciting projects from the World of PORR.